O segredo está na cociña

A propaganda institucional, o calendario festivo e os sucesos fortuítos son os ingredientes básicos que condimentan o prato diario da información local. Detrás desta receita de comida rápida, hai quen descobre a desidia duns cociñeiros que se excusan na mala calidade da materia prima para non gastar tempo nin esforzo na cociña. Se ben un produto con denominación de orixe multiplica por moito o sabor final do manxar, por moi bo que sexa o alimento, a substancia sempre vai ser froito de quen cociña.

E no xornalismo pasa o mesmo ca nos fogóns. A información, especialmente a do eido local, ten que ser cociñada a fogo lento, non chega cun volta e volta, e terá que prepararse de distinto xeito en función de quen a vaia degustar. Un bo xornalista, igual ca un chef experimentado, defínese pola súa capacidade de combinar os ingredientes na xusta medida. E con isto, hai que fuxir de ideais utópicos sobre o xornalista local para comezar a velo coma un auténtico rastrexador da información que sempre pon o acento no cidadán.

O novo rastrexador ten que mudar o enfoque das noticias e adoptar unha visión máis cívica.  Así, cando informe do asfaltado dunha vía urbana, ten que detallar os días que permanecerá pechada, como se verán afectados os veciños e cales son as vantaxes e os inconvenientes da medida. De igual xeito, se redacta unha noticia para dar a coñecer Expo Ordes, terá que informar dos beneficios que deixa na vila e das impresións que xera nos visitantes, pero non procede sacarlle fotos ao alcalde para encher galerías fotográficas que non van acompañadas por ningún elemento informativo que lles achegue significado.

O alcalde de Ordes, no centro, durante a visita a Expo Ordes/ Foto: Ordessiete

Ríos Dafonte, CL4X

Posted on 1 Maio, 2012, in Documentos and tagged , , . Bookmark the permalink. Deixar un comentario.

Deixar unha resposta

introduce os teu datos ou preme nunha das iconas:

Logotipo de WordPress.com

Estás a comentar desde a túa conta de WordPress.com. Sair /  Cambiar )

Twitter picture

Estás a comentar desde a túa conta de Twitter. Sair /  Cambiar )

Facebook photo

Estás a comentar desde a túa conta de Facebook. Sair /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: